Over Jolanda

BooSSST Over Jolanda
BooSSST_Over_Jolanda_2
blob scatter haikei

Luctor et Emergo: Ik worstel en kom boven

Hi, ik ben Jolanda Bakker

En ik kijk er naar uit om met elkaar aan de slag te gaan op weg naar meer werkgeluk & vitaliteit voor alle medewerkers. De driehoek mens – werk – organisatie vind ik uitermate boeiend en deze drie onderdelen zijn voor mij onlosmakelijk met elkaar verbonden. Ik vind dat een duurzame organisatie begint bij gezonde, professionele en blije medewerkers. Deze werknemers én werkgevers laten floreren, daar ga ik op aan. Daar word ik blij van en ben ook nog eens goed in!

Mens

Wat zijn jouw waarden, welke talenten zet jij in, waar ga jij van stralen en wat betekent (werk)geluk voor jou?

Werk

Wat is de medewerkersreis, hoe ziet het leiderschap eruit, welke kennis, vaardigheden en competenties zijn van belang? 

Organisatie

Wat zijn de missie, visie en kernwaarden van de organisatie, hoe zijn deze verbonden in de cultuur, op welke manier wordt werk gemaakt van werkgeluk & vitaliteit?

Kracht in jezelf

BooSSST

Staat voor een vriendelijk duwtje in de rug waarbij de ‘SSST’ staat voor de kracht van stilte en de kracht in jezelf. Vandaag de dag wordt nog maar weinig gebruikgemaakt van de kracht van stilte. De hele dag door worden we gevraagd of ongevraagd blootgesteld aan geluiden. Zelfs wanneer we de mogelijkheid hebben om stilte te ervaren, kiezen we er vaak voor om de radio of televisie aan te zetten. Maak je vaker gebruik van de kracht van stilte? Dan verlaag je niet alleen je stresslevel, maar je geeft ook je hersenen de kans om te herstellen.

Als je jezelf regelmatig echte stilte gunt, krijg je ruimte om in aanraking te komen met je intuïtie. Hierdoor word je sympathieker en creatiever en krijg je een duidelijker beeld van waar je staat in het leven en waar je naar toe wilt. Luister naar jouw oerkracht!

BooSSST Over Jolanda 3
BooSSST_Over_Jolanda_4
blob scatter haikei
BooSSST Over Jolanda 5
BooSSST Over Jolanda 6
over mij 7
decor2

Het leven van mijn leven

Mijn werkgeluk

Was jarenlang ver te zoeken. Voor de buitenwereld leek het ideaal; goed salaris, auto, managersfunctie etc. De bekende ‘gouden kooi’. Volgens mijn werkgever was ik zelfs goed in mijn baan, ik werd er goed voor betaald en kreeg goede beoordelingen. Toch voelde ik mij niet gelukkig en raakte ik mijzelf volledig kwijt. Mijn werk kostte me bakken energie. Ik werkte ontzettend hard, maar in een baan die me niet zo veel deed. Zat ik weer eens ’s avonds thuis door te werken, cijfers op een rijtje te zetten. Werken aan doelen die niet als de mijne voelden. 

Grappig is dat ik zelf ook dacht dat het best goed met me ging. Carrière in de lift en alles onder controle. Dat ik elke dag een blikje energiedrank, een aantal pijnstillers en sigaretten nodig had, een kort lontje had, niet gelukkig was en leefde voor mijn werk in plaats van het leven van MIJN leven, dat bagatelliseerde ik. Ik had het goed voor elkaar meende ik, zoals ik vroeger geleerd had om mijn eigen boontjes te kunnen doppen.

Ik ben een doorzetter

Op een dag kwam de rem erop...

Zomaar uit het niets, althans zo voelde dat toen. Maar ik pleegde al jaren roofbouw. Mijn lichaam gaf natuurlijk al jaren de stresssignalen, maar ik was een kei in doorgaan en negeren. Op onze wintersportvakantie in 2015 kon ik aan niets anders denken dan mijn werk. Ik voelde me ziek, zwak, misselijk, diepongelukkig. Dit terwijl ik normaal geniet van sneeuw, de uitzichten, een happy family en de adrenaline die door je lijf suist met skiën. Op de terugweg heb ik alleen maar zitten huilen, IK KON NIET MEER. De diagnose: een burn-out. Waaaaaat, ik? Niemand had dit aan zien komen. Want ik ben een doorzetter. Ik sprak niet over hoe ik me voelde en opgeven was geen optie. Nu weet ik beter…

Boossst_over_jolanda_de_rem

Zelfonderzoek. Nieuwe energie.

Zo overwon ik

Ik had leerzame gesprekken met een coach en kwam in aanraking met yoga en mindfulness. Toen ik weer energie had, ging ik dagelijks de natuur in, bewegen. Ik doorzag mijn patronen en vond de kracht in mijzelf. Ik maakte voor het eerst in mijn leven contact met mijzelf, op gevoelsniveau. Dit ging natuurlijk niet vanzelf. Dit proces duurde jaren. Met veel zelfonderzoek, ups en downs en hulp van mijn liefdevolle familie en vrienden. Doodeng. Maar ook zo mooi. Ik wist weer wat genieten was, ik voelde wat belangrijk is. En wat ook mooi meegenomen is, ik werd nóg beter in mijn werk! Wat een verademing.

Positieve werkcultuur creëren.

Met deze ervaringen

Ben ik nu gedreven om medewerkers van bevlogen organisaties kennis te laten maken met interventies waardoor zij meer rust zullen ervaren. Werkgevers die aandacht hebben voor hun medewerkers en aan de slag willen om een positieve werkcultuur te creëren waarin aandacht is voor de medewerker als mens. Samen het vliegwiel op gang helpen en worstelende collega’s ondersteunen om de juiste keuzes te maken voor werkgeluk & vitaliteit.

BooSSST Over Jolanda 10
BooSSST_Over_Jolanda_11
blob scatter haikei

Organiseren. Aanjagen. Ontwikkelen.

Mijn talent

Kwam tot leven bij de Speakers Academy. Ik stond aan de wieg van dit grote sprekersbureau en organiseerde vele congressen met (top)sprekers. Plannen, organiseren, faciliteren, I love it! Ook mijn rollen daarna bij Logeion (de beroepsvereniging voor communicatie), EVOfenedex en vLm waren coördinerend. Daarbij stond aandacht voor een goede balans tussen mens en proces altijd centraal. Als zelfstandige heb ik vervolgens diverse Human Capital projecten begeleid en vitaliteitsprogramma’s opgezet voor bedrijven. Bij al mijn werkzaamheden toets ik of ik mijn talenten kan inzetten, er plezier in heb en ik waardevol kan zijn voor de opdrachtgever én voor mijzelf.

Werk - Privé

Verder ...

Woon ik samen met mijn man Erwin en twee pubers Caithlin en Luke. Ik hou van buiten zijn, zuurstof tankend de natuur in. Skaten, golfen, wandelen. Je ziet mij dan ook altijd met een gezond kleurtje. Ik hou van zorgen en delen, of het nu een fijn kaartje sturen aan iemand is, mijn mini-bibliotheek voor de deur, een happy stone maken voor iemand of een heerlijke maaltijd voorbereiden. Iets voor een ander betekenen – zodat we allemaal wat lekkerder in ons vel komen te zitten – dan ga ik stralen.

BooSSST Over Jolanda 12
boeken
100
happy stones
0
stiften
0

Werkgeluk en vitaliteit

Samen een BooSSST organiseren

BooSSST Over Jolanda 14

Over het belang van bewuste keuzes maken, regie pakken, stress, ontspanning en het opbouwen van gelukgewoonten. Na de theorie ervaar je zelf wat de invloed is van creativiteit op het brein.

BooSSST_veranderkracht_workshop

Een organisatie de toekomst in loodsen en succesvol houden, vraagt om leiders, teams en medewerkers met veranderkracht. Veranderen betekent uit je comfortzone komen. BooSSST ontwikkelde daarvoor de workshop Jouw Veranderkracht.

Over energie, veerkracht, een groeimindset en zelfmanagement.

IMG-20220705-WA0019

Van breintraining tot ontspanning, van fit & focus naar toewijding, veerkracht en (zelf) leiderschap.
Tools, ervaringen en kennis om de regie te pakken over jouw (werk)leven en meer ontspannen bewuste keuzes te maken.

BooSSST Over Jolanda 16

Als werkgelukdeskundige bouw ik mee aan het positief imago van een organisatie. Ik breng werkgeluk & vitaliteit in een organisatie dmv workshops en teamdagen.
Daarnaast ben ik bij en met bedrijven actief als aanjager van werkgeluk en vitaliteit en ga ik van binnenuit aan de slag met veranderingen.