20 Super Vitale Werkgeluk interventies

Werkgeluk interventies voor supervitale medewerkers, meer verbinding en teamontwikkeling

Werknemers behouden; jouw belangrijkste kapitaal

In mijn vorige blog gaf ik je 20 tips voor super vitale arbeidsvoorwaarden, van meer flexibiliTIJD tot een fietsplan. Secundaire arbeidsvoorwaarden om je werkgeversmerk te verbeteren en daarmee nieuw talent aan te trekken. 

Natuurlijk wil je er als werkgever alles voor doen om jouw mensen te behouden, je wilt goed voor ze zorgen en ze koesteren als jouw belangrijkste kapitaal. Hoe kan vitaliteit en werkgeluk hier aan bijdragen? 

Minder verbinding, zingeving en werkplezier

In het Nationaal Werkgeluk Onderzoek 2022 zagen we dat wij vorig jaar in Nederland op het werk minder verbinding, zingeving en werkplezier ervaren. Vooral jongeren zijn flink aan het Quiet Quitten. Dit verschijnsel is ontstaan door Generatie Z op TikTok door het massale gebruik van #quietquitting. Daarmee geeft deze generatie aan dat ze een goede balans tussen werk en privé belangrijk vindt. Met name door de opkomst van het hybride werken tijdens de pandemie in Nederland is quiet quitting populair geworden. Want verhoog je je levensgeluk door beter en harder te werken, terwijl je nog steeds lastig kunt rondkomen of geen betaalbare woning kunt vinden? Of verhoog je je welzijn juist door netjes je werk te doen, maar ook niet meer dan dat? Dus geen overuren, extra werk, of socializen met collega’s. Quiet quitting gaat over stipt om 17:00 uur laptops dicht en werktelefoons uit. Wordt quit quitting op den duur steeds meer de norm op de werkvloer? Dit betekent in ieder geval een andere manier van managen en verbinding maken met je medewerkers. Voor organisaties is er dus werk aan de winkel!

Vitaliteit voor verbinding en teamontwikkeling

Vitaliteit op de werkvloer zorgt er ook voor dat je huidige medewerkers productief blijven en niet snel vertrekken. Vitale medewerkers zijn energiek, gemotiveerd en productief. Zij maken verbinding met elkaar en met de doelen van de organisatie, eigenschappen die het bedrijf ten goede komen en je daarom wilt versterken. 

Vitale interventies = teamontwikkeling = verbinding = elkaar inspireren

Naast het kiezen voor vitale secundaire arbeidsvoorwaarden, kun je werken aan de ontwikkeling van gedeelde normen over vitaal gedrag en andere belangrijke onderwerpen rondom duurzame inzetbaarheid, door middel van vitale interventies oftewel PPI’s. 

Door met elkaar in gesprek te zijn, kun je elkaar inspireren. Denk hierbij aan trainingen voor het team met als doel beter te worden in het werk of het werk op een leukere manier (samen) uit te voeren. Of aan Teamboossstcamps zoals de workshop ‘Jouw Meesterwerk’, hieronder ter inspiratie 20 interventie/ PPI’s voor jouwe werknemers: 

BooSSST workshop jouw meesterwerk
BooSSST Workshop: jouw meesterwerk

20 Super Vitale Werkgeluk interventies

 1. Weetings(= wandelende meetings), lekker naar buiten, goed voor body & mind
 2. Training mentale fitheid, als je weet waar je kracht uit kunt putten, maakt je dat minder vatbaar voor stress of een depressie. Je gaat op zoek naar je innerlijke capaciteiten en door je daar bewust van te zijn, vergroot je je eigen mentale vitaliteit, wat je “vatbaarder” maakt voor het gevoel van geluk
 3. (Actieve) bedrijfsuitjes, teambuilding door met elkaar aan een doel te werken
 4. Tips van een voedingsdeskundige, voor een vitaal lijf
 5. Stoppen met roken training, met elkaar stoppen geeft een grotere kans op succes
 6. Kookklassen, gezonde voeding koken
 7. (Werkgeluk) trainingen, samen bepalen wat werkgeluk is en hoe werkgeluk binnen de organisatie ervaren wordt, zoals onderdelen uit de 12 weekse proeverij van BooSSST
Workshop werkgeluk
12 weekse proeverij van BooSSST
 1. Yoga, ademhaling en/of mindfulness, aandacht op het hier en nu, mindere piekeren en oordelen
 2. Training financiën op orde, een financieel fitte en veerkrachtige werknemer verricht met meer aandacht zijn of haar werk en heeft ruimte om vooruit te kijken. Geldzorgen bij medewerkers leiden vaak tot stress, concentratieverlies, een (tijdelijk) lager IQ, en zelfs verzuim.
 3. Stressbeheersing, als je weet wat bij jou stress veroorzaakt en hebt geleerd hoe je daar mee om kunt gaan, ben je fysiek en mentaal beter bestand tegen stressvolle situaties.
 4. Ontwikkelen van een (dubbele) groeimindset, aan welke knoppen kun je draaien om een groeimindset te ontwikkelen?
 5. Dankbaarheidsoefeningen, dankbaarheid kan positieve gevoelens opwekken bij zowel de persoon die dankbaarheid toont als de persoon die het ontvangt
 6. Mindtraining ben jij een KIKker of een DIP-per (Kijken In Kansen of Denken In Problemen)
 7. Talent training, inzicht krijgen in jouw eigen unieke talenten en die van jouw teamleden en die aan elkaar verbinden
 8. Bewustwording interventies, het gaat hier om psychologische interventies die gericht zijn op het versterken van positieve ervaringen, zodat ze het gevoel van geluk maximaliseren
 9. Feedback geven en ontvangen, als je in staat bent om feedback te incasseren en te beschouwen als een kans om aan jezelf te werken, vergroot dit je werkgeluk
 10. Verbindende communicatie, een manier van communiceren tussen mensen waarbij de kans vergroot, dat mensen elkaar op een respectvolle en constructieve manier gaan bejegenen.
model geweldlozecommunicatie
Model verbindende communicatie
 1. Empathie, hier gaat het om PPI’s die de interpersoonlijke relaties verdiepen, zowel privé als in je werk.
 2. Zingeving, als je weet wat voor jou belangrijk is in het leven en je weet waarom je iets doet, maakt dat de kans dat jij je gelukkig voelt, een stuk groter. Mensen die helder voor ogen hebben wat ze willen en hoe ze dat willen bereiken, zijn over het algemeen tevredener en gelukkiger.
 3. Lachworkshop, mopperworkshop of complimentenworkshop, stressverlagend en plezierverhogend met een directe relatie naar werkgeluk.

Welke interventies werken het beste?

Het grootste effect wordt bereikt door psychologische interventies die direct ingrijpen op de overtuigingen, gedachten en mindset van medewerkers. Dit blijkt uit een recent onderzoek van Forbes waar 6 verschillende soorten werkgelukinterventies zijn onderzocht op effectiviteit. Deze interventies kunnen heel effectief zijn, maar het werkt alleen als mensen erin geloven en er echt tijd in willen steken. Cruciaal is overigens dat de interventies uit eigen beweging (intrinsiek gemotiveerd) gevolgd worden. 

Werkgeluk interventies met impact op overtuigingen, gedachten en mindset werken het beste.
Interventies met impact op overtuigingen, gedachten en mindset werken het beste.

let’s rock

Jolanda  Bakker

Deel:

Meer interessante blogs

BooSSST_Over_Jolanda_5
Vitaliteit

20 super vitale secundaire arbeidsvoorwaarden

Ontdek de 20 belangrijkste secundaire arbeidsvoorwaarden die jouw bedrijf aantrekkelijker maken voor potentiële werknemers. Van flexibele werktijden tot professionele ontwikkeling en gezondheidsvoordelen, deze voordelen kunnen het verschil maken in het aantrekken en behouden van top talent. Bekijk de lijst en zorg dat jouw bedrijf opvalt in de competitieve arbeidsmarkt.

Verder lezen