20 super vitale secundaire arbeidsvoorwaarden

Nieuw talent aantrekken is lastiger dan ooit. Daardoor bedenken bedrijven de gekste arbeidsvoorwaarden. Maar wat ze vaak vergeten? Vitaliteit en vitale secundaire arbeidsvoorwaarden! Vitaliteit kan namelijk een belangrijk onderdeel zijn van je arbeidsmarktcommunicatie. Het verbetert je werkgeversmerk en je trekt zo nieuwe medewerkers aan. Daarnaast zorgt vitaliteit op de werkvloer er ook voor dat je huidige medewerkers productief blijven en niet snel vertrekken. Vitale medewerkers zijn energiek, gemotiveerd en productief, eigenschappen die het bedrijf ten goede komen en je daarom wilt versterken. Vitaliteit raakt niet alleen het fysieke lichaam, maar ook het mentale, sociale en spirituele deel.

Talenten aantrekken en langer vasthouden met vitale secundaire arbeidsvoorwaarden

De tijd verandert. Werknemers vinden salaris niet meer de hoofdreden om te solliciteren. Sterker nog: de secundaire arbeidsvoorwaarden zijn voor tweederde van de wereldbevolking belangrijker. En dat is een manier om je te onderscheiden als organisatie. Dat is ook interessant voor de langere termijn. 49% van de millennials geeft namelijk aan dat ze hun baan waarschijnlijk binnen twee jaar zullen opzeggen. Met goede arbeidsvoorwaarden heb je een grotere kans om het personeelsverloop te verminderen en talenten langer vast te houden.

Wat wil mijn medewerker?

Goed doordachte arbeidsvoorwaardenpakketten zijn voor organisaties een uitstekende manier om te laten zien dat ze luisteren naar de behoeften van medewerkers; een belangrijke voorwaarde voor het benaderen van nieuwe medewerkers. Wat echt belangrijk is als je bedenkt dat 55% van de werkzoekenden na het lezen van negatieve recensies hun sollicitatieprocedure staken, en millennials 2,5 keer vaker de gelegenheid hebben ten opzichte van Gen-Xers en Baby Boomers om hun mening over werkgevers te delen op reviewsites en sociale media (Randstad 2020).

Wat een werkgever kan bijdragen aan vitaliteit? Best veel!

Ga eens aan de slag met deze factoren: verbinding tussen de collega’s, de organisatiecultuur, het werkvermogen, inzetbaarheid, het type werk, de gezinssituatie, de beschikbaarheid van faciliteiten in de omgeving en de financiële situatie. Neem ook je ontwikkelingsinstrumenten weer eens onder de loep zoals het opleidingsbudget, talentmanagement, de gesprekscyclus. Passen die nog in relatie tot vitaliteit?

vitaliteitsschijf

Tip! 20 vitale arbeidsvoorwaarden

Een gezonde leefstijl is belangrijk voor vitale medewerkers. Denk aan voldoende bewegen, ontspanning, slaap en gezond eten. Daarnaast zijn plezier en een goede werk-privé-cadans van belang. Hieronder suggesties voor 20 vitale arbeidsvoorwaarden;

1. Fruit in de kantine

Een hele makkelijke start, fruit in de kantine, fruit is gezond en een laagdrempelige manier om medewerkers te stimuleren gezond te leven. Even een fruitboossst en gaan met die banaan! Natuurlijk ben je er nog niet met alleen een fruitmand, maar het is een gemakkelijk in te zetten instrument in de totale mix van arbeidsvoorwaarden.

2. Fiets van de zaak

Wil je meer beweging stimuleren, denk dan eens aan een fiets van de zaak. En misschien bespaar je er ook nog reiskosten mee?!

3. Bied flexibiliTIJD (zoals Google’s Global reset day)

Uit onderzoek blijkt dat 84% van de werknemers geïnteresseerd is in een flexibel beleid dat hen niet verplicht om op specifieke tijden op kantoor te zijn. Of misschien zijn er periodes waarin er minder werk is of er meer behoefte is aan meer vrije tijd. Fijn als daarin mogelijkheden zijn naast alle andere verlofmogelijkheden.

4. (Budget voor) verbetering van de werkplek

Een goed bureau, een fijne bureaustoel, een passend scherm en een muis die bij je past. Ergonomisch goed ingesteld, kan dit veel leed voorkomen. Minstens zo belangrijk als de inspanning is de ontspanning. Welke mogelijkheden bied je medewerkers om te kunnen ontspannen? Ook dat is vitaliteit waar je als werkgever invloed op hebt. Hebben jullie een hoek waar je even kunt relaxen met collega’s en lekker onderuitgezakt kunt zitten?

5. Baaldag

Wat zou het fijn zijn om op een dag als niets lukt, je echt niet vooruit te branden bent, een baaldag te kunnen nemen. Je bent die dag waarschijnlijk toch niet productief dus ga vooral iets doen waar je weer energie kunt opdoen.

6. Hybride werkplekken/locaties

Werknemers zijn steeds meer gewend om vrij te kunnen kiezen waar en wanneer ze werken en hebben ook nieuwe verwachtingen van hun werkgever. Organisaties die hun toptalenten willen behouden, moeten een uitstekende werkplekervaring en een veilige, gezonde en motiverende omgeving bieden.

7. Zit-Sta-fiets bureaus

Het menselijk lichaam is er niet op gemaakt om lang te zitten. Zit-sta bureaus brengen daar verandering in. De afwisseling tussen zitten en staan zorgt voor een actieve werkhouding en verbetert de energie, concentratie, gezondheid en het werkplezier.

8. Mantelzorg bemiddeling

Eén op de vier medewerkers combineert een betaalde baan met mantelzorg. Deze combinatie van zorgtaken en werk kan best zwaar zijn, waardoor ziekteverzuim en een verlies aan productiviteit op de loer liggen. Als werkgever kun je de combinatie van werk en mantelzorg expliciet agenderen. Bewustwording, aandacht, begrip en mantelzorg bespreekbaar maken, loont.

9. Zorgverlof

Wees duidelijk wat er mogelijk is wanneer een medewerker (plotseling) zorg moet verlenen. Hoe kun je je werknemer extra ondersteunen in een moeilijke periode? Dit is niet alleen belangrijk voor een goede werk-privébalans van je medewerkers, maar het draagt ook bij tot een hogere werknemerstevredenheid.

10. Tegemoetkoming verzekeringen

Denk aan tegemoetkomingen op ziektekostenverzekeringen of bijvoorbeeld een ongevallenverzekering. Kijk wat er mogelijk is, hiermee laat je zien dat je betrokken bent bij het wel en wee van jouw medewerker.

11. App ter bevordering van bewegen

Er zijn verschillende soorten apps die je motiveren om meer of beter te bewegen. Je kunt met fitness-apps thuis oefeningen doen, andere apps houden bij hoeveel je per dag beweegt. Ook registreren deze apps meestal hoe lang je per dag zit of hoeveel calorieën je verbruikt. De apps download je op je smartphone en kun je koppelen aan je smartwatch of sporthorloge.

12. Lidmaatschap van vitale apps

Naast apps ter bevordering van bewegen zijn er ook apps ter bevordering van de mentale gezondheid, zoals meditatie apps.
Neem eens een kijkje op deze website met 5 apps om je mentale gezondheid te verbeteren.

Niet sporters enthousiasmeren en actieve sporters belonen. In het teken van vitaliteit kregen medewerkers van Mimer in Zweden een dagboek waarin zij hun sportieve activiteiten konden bijhouden. Per uur leverde hen dat 12 minuten extra vakantie op. Per jaar kunnen zij maximaal een week extra vakantie ‘erbij sporten’.

Jo beweging
Lekker naar buiten, de natuur in! En tegelijkertijd bewegen.

14. Puppyverlof

Iedere huisdiereigenaar die een puppy of kitten heeft grootgebracht herkent het wel. Het moment dat je het nieuwe, kleine diertje voor het eerst alleen thuis moet laten. Daarom wordt de zogenoemde puppyverlof in Engeland toegepast. Vrij van werk om voor je puppy of kitten te zorgen. Past deze vorm van verlof bij jouw bedrijf?

15. (Betaalde) vrijwilligersdag

Werknemers zetten zich tijdens werktijd als vrijwilliger in en beleven een onvergetelijke dag. Dit bevordert ook nog eens de teamgeest en geeft een goed gevoel.

16. Gratis kinderopvang/hondenopvang

Heb je mogelijkheden in het pand of in je netwerk om hier aan bij te dragen dan maak je de verzorging een stuk gemakkelijker en laat je zien dat je naast werk privé net zo belangrijk vindt.

17. Vitaliteitsdagen

Steeds meer bedrijven organiseren één of meerdere vitaliteitsdagen waar ze een proeverij aanbieden met tools en trainingen om fysiek en mentaal fitter te worden. Laagdrempelig en actief, een mooie kans voor verbinding en activatie.
Ook zijn er organisaties die de medewerkers ieder jaar een aantal vitaliteitsuren geven om te besteden aan zelf uitgekozen vitale activiteiten.

KindeRdam
BooSSST heeft o.a. een vitaliteitsdag georganiseerd bij KindeRdam.

18. Vitaliteitsvergoeding

Heb je nog ruimte binnen het WKR? Denk denk dan ook eens aan een bijdrage ter bevordering van meer vitaliteit. Laat de medewerkers zelf een doel uitzoeken en deel de keuzes om elkaar te inspireren!

19. Massage op locatie

Stoelmassages behoren als arbovoorziening tot de ‘nihil’ waardering. Dit betekent dat de stoelmassages, mits er aan de voorwaarden van de belastingdienst wordt voldaan, onbeperkt kunnen worden vergoed zonder dat dit ten koste gaat van de ruimte.

20. (Leefstijl)coaching

Hoewel leefstijl de keuze is van de werknemer, kunt u uw werknemers wel degelijk bewust maken van (het effect van) hun leefstijl. Bijvoorbeeld via workshops of coaching.

Amplitie; iedereen investeert mee!

De belangrijkste factor bij het grondig aanpassen van je arbeidsvoorwaarden aanbod is dat iedereen hierin mee-investeert en dat iedereen ook weet wat je hiermee wilt bereiken.
De afgelopen tijd heb ik veel gesprekken over werkgeluk & vitaliteit, zowel in het bedrijfsleven als daarbuiten. Niet iedereen is enthousiast, sommigen vinden het te spannend om het gesprek over vitaliteit op de werkvloer aan te gaan, of het onderwerp te prioriteren en budgetteren.
Ik zie ze denken: “Jolanda, ga jij maar lekker even een rondje skaten, kom over een tijdje maar terug”. Het begint echter met bewustwording: het inzien van de noodzaak en het nut van een vitaal leven. Niet straks maar nu al, amplitief werken waardoor het voorkomen of herstellen op individueel niveau minder nodig is. Daarmee geef je niet alleen een boost aan de productiviteit en het plezier, je zorgt er ook nog eens voor dat medewerkers straks in de rij staan om bij jouw bedrijf te mogen werken.

let’s rock

Jolanda  Bakker

Deel:

Meer interessante blogs

BooSSST_Over_Jolanda_5
Vitaliteit

20 super vitale secundaire arbeidsvoorwaarden

Ontdek de 20 belangrijkste secundaire arbeidsvoorwaarden die jouw bedrijf aantrekkelijker maken voor potentiële werknemers. Van flexibele werktijden tot professionele ontwikkeling en gezondheidsvoordelen, deze voordelen kunnen het verschil maken in het aantrekken en behouden van top talent. Bekijk de lijst en zorg dat jouw bedrijf opvalt in de competitieve arbeidsmarkt.

Verder lezen