1,5 jaar ZZP: minder hard werken met dubbel zoveel werkgeluk

werkgeluk Jolanda

1,5 jaar ZZP: minder hard werken met dubbel zoveel werkgeluk

1,5 jaar ZZP, tijd om weer eens te kijken naar mijn eigen werkgeluk.
Hoe staat het daar mee…366 geluksdagen?

Het bekende Rotterdamse gezegde luidt: niet lullen maar poetsen. Oftewel hard voor weinig, maar nooit chagrijnig. Deze overtuiging is mij met de paplepel ingegoten.
De afgelopen periode heb ik veel nagedacht over de betekenis van deze woorden in deze tijd.
Bij één van mijn laatste workshops bij @Kinderdam deelde 95% van de deelnemers deze overtuiging.
Killing voor jezelf en ook voor je team als je hun (vitaal) leider bent!

Geen wonder ook dat veel mensen in mijn omgeving een wenkbrauw optrekken als ik vertel dat ik de laatste 1,5 jaar wat minder (hard) werk maar dubbel zoveel werkgelukkiger ben.
Van een 4 in 2020 naar een 8 in 2022!

Tips voor andere ZZP-ers?

Kijk eens naar jouw 8 van werkgeluk die je in twee groepen verdelen: de ik-kant en de wij-kant.

Plezier, voldoening, competentie en autonomie zijn de vier factoren die je als medewerker zelf kunt beïnvloeden. Voor de andere vier factoren (vertrouwen, verbinding, zingeving en waardering) ben je meer afhankelijk van de organisatie en je collega’s. Daarom wordt dit de wij-kant van het model genoemd. Het mooie nieuws is dat jij als ZZP-er alle 8 factoren zelf kunt beïnvloeden, jouw sleutel naar meer werkgeluk!

De 8 van werkgeluk als ZZP-er

1) Plezier

Plezier kun je opzoeken. Werkplezier is het vermogen om uit jezelf met plezier het werk te doen wat gedaan moet worden met als kenmerk dat het meer energie voor je oplevert dan het kost. Het geheim van plezier hebben in je werk schuilt niet in alleen doen wat je leuk vindt maar ook in leuk vinden wat je doet. Als ZZP-er heb je dit zelf in de hand, jij neemt zelf de opdracht wel of niet aan en hebt dus het stuur volledig in jouw handen!

2) Voldoening 

Om meer voldoening te krijgen kun je bewuster kiezen welk werk je wilt doen en welke resultaten je daarmee wilt bereiken. Vaak word je als ZZP-er om het eindresultaat afgerekend maar de weg daar naar toe is aan jou. Zorg dan ook dat je zoveel als mogelijk het gevoel creëert dat je ‘lekker bezig bent geweest’ en veel/goed werk hebt verzet.

3) Competenties

Zeker als ZZP-er word je als professional ingehuurd voor die ene klus. En laat je nu juist daarop aangenomen worden omdat dit jouw competenties zijn. Dus als het goed is, kun je jouw talenten dan ook optimaal inzetten.
Je bepaalt vervolgens zelf hoe jij en waarop je je verder wilt ontwikkelen, hier hoef je geen toestemming voor te vragen voor tijd en geld maar je ontwikkeling heb je helemaal zelf in de hand. Daarnaast is het fiscaal ook nog aantrekkelijk om je te blijven ontwikkelen dmv training en opleiding, met mooie bijkomstigheid dat je ook je netwerk weer verder uitbreidt.

4) Autonomie

Autonoom zijn is een vorm van onafhankelijkheid, zelfstandig te werk gaan en eigen keuzes maken. In werkverband houdt het in dat je geen leiding of sturing nodig hebt van bovenaf en dus zelfstandig projecten oppakt en realiseert. Je denkt na over je werk en voert het ook op een manier uit die bij jou past. Zelf denken én doen, heerlijk onafhankelijk!
Het is voor veel professionals zelfs reden om zelfstandig te ondernemen. Het zelf bepalen van mijn werkuren is zo heerlijk, niks hele dagen van 9-5 maar ook bijna iedere dag tijd voor andere leuke en vitale activiteiten én er kunnen zijn voor familie en vrienden.

5) Vertrouwen

Is er voldoende vertrouwen en kun jij jezelf zijn? Als ZZP-er word ik aangenomen voor het pakketje ‘Jolanda’. Dit is wie ik ben en dit krijg je daarvoor, ik verkoop mezelf als het ware.
Ik ben hier heel gevoelig voor en bij één van mijn opdrachten kreeg ik te maken met een sturend leiding gevende. Dagelijks moest ik rapporteren over het werk dat ik verzet had. Omdat dit voor mij niet werkte, heb ik dit bespreekbaar gemaakt maar uiteindelijk leidde dit tot het besluit voor mij om hier te stoppen. Ook goed, weer door naar een beter passende klus (en beter passende leidinggevende😊)!

6) Verbinding

Mensen zijn groepsdieren en werk is een groepsproces, dit zie je terug in werkgeluk. In het algemeen willen we ons verbinden aan een organisatie, aan de mensen in de organisatie (we maken er zelfs vrienden) en aan de missie en waarden van de organisatie. Je kiest als ZZP-er zelf in welke mate je je verbindt met de mensen, dat is geen verplichting maar kun je dus zelf inrichten wat bij jou past. En als het goed is heb je je bij het aannemen van de klus al gekeken naar de overeenkomsten tussen jouw persoonlijke missie (jouw WHY) en die van de organisatie. Ik kies daar zelf heel bewust mijn opdrachten op uit zodat ik weet dat de energie zal stromen!

7) Zingeving

Onderzoek laat zien dat zingeving in het werk cruciaal is. Zingeving betekent voor mij werk doen dat van betekenis is voor de wereld. Mijn drive komt niet zozeer vanuit een financiële noodzaak maar ik wil daadwerkelijk waarde toevoegen aan de organisatie. En natuurlijk staat daar dan een passende vergoeding tegenover. Maar voor mij is werk dat er toe doet het belangrijkste.
Dan kom je soms wel in een spagaat, zoals ik bij de Stichting ‘Fight Cancer’ waar ik in gesprek was over een mooie rol voor deze stichting. Dit jaar paste deze rol niet bij mijn andere activiteiten, maar wie weet past het volgend jaar wel!

8) Waardering

Deze factor gaat niet over waardering in de vorm van een financiële bonus of een nog duurdere leaseauto. Nee, oprechte complimenten, positieve feedback en waardering in de vorm van vertrouwen en vrijheid. Het gaat dus om intrinsieke waardering. Waardering op de werkvloer betekent dat elke medewerker het gevoel heeft dat je ertoe doet. Stuk voor stuk. Dat wat ze doen belangrijk is én gezien wordt.
Een van mijn opdrachten is al vele maanden verlengd, voor mij is dat een duidelijke waardering.
Net als de mogelijkheid om aan te sluiten bij divers personeelsactiviteiten, ook een uiting van waardering waar ik waarde aan hecht.

En zo is 1,5 jaar voorbij gevlogen en heb ik al meerdere mooie passende opdrachten kunnen uitvoeren. Minder hard gewerkt, meer gedaan wat ik leuk vind, meer keuzes gemaakt vanuit mijn hart, regie genomen en veel nieuwe mensen ontmoet waar ik van leer, mee lach, mee werk, mee ontspan. 
Naast het werken aan/met deze 8 factoren van werkgeluk, zorg ik ook steeds beter voor mijn eigen vitaliteit want ‘niet lullen maar poetsen’ werkt als belemmerende overtuiging. Met de paplepel ingegoten maar niet passend bij mij!
Ik heb meer tijd dan ooit voor ommetjes, social talks en bouw herstelmomenten in na hectische dagen. Ik kies wat ik doe op basis van mijn talenten, het plezier dat ik voel en de waarde die ik kan toevoegen. Ook geef ik mezelf regelmatig een complimentje, vier ik mijn successen met vrienden, familie en netwerk en creëer ik zelf weer nieuwe activiteiten die passen bij mijn missie ‘maak van je leven een meesterwerk’!

Ik ben werkgelukkig met BooSSST!

Let’s ROCK!
BooSSST- Jolanda Bakker

Deel:

Meer interessante blogs

BooSSST_Over_Jolanda_5
Vitaliteit

20 super vitale secundaire arbeidsvoorwaarden

Ontdek de 20 belangrijkste secundaire arbeidsvoorwaarden die jouw bedrijf aantrekkelijker maken voor potentiële werknemers. Van flexibele werktijden tot professionele ontwikkeling en gezondheidsvoordelen, deze voordelen kunnen het verschil maken in het aantrekken en behouden van top talent. Bekijk de lijst en zorg dat jouw bedrijf opvalt in de competitieve arbeidsmarkt.

Verder lezen