10 keer een BOOSSST voor jou!

BooSSST geeft je graag 10 gratis tips waarmee jij je vitaliteit vergroot en waardoor je zult merken dat je hierdoor meer levenskracht krijgt én je succesvoller voelt.

Want deze BooSSST gun ik iedereen, elke dag!

 1. Spelen is gezond
 2. Breng je leven in beweging
 3. Adem bewust wat minder
 4. De kracht van kou
 5. Geef jezelf alle ruimte
 6. Durf offline te zijn
 7. Volg het ritme van de natuur
 8. De kunst van het niets doen
 9. Leef vanuit jouw passies
 10. Vergeet nooit te lachen!

BooSSST #1, Spelen is gezond

“We don’t stop playing because we grow old; we grow old because we stop playing”

Kun jij je de zorgeloze middagen van vroeger nog herinneren? Uren hutten bouwen, voetballen op straat, met je laarzen door de plassen stampen, tikkertje spelen, knikkeren. Waarschijnlijk krijg je een glimlach op je gezicht als je eraan terugdenkt. Tijd speelde geen rol (en daarom was je soms te laat thuis) en je leefde 100% in het nu.

Mens, durf te spelen! Het maakt je leven op vele manieren rijker;

 • Spelen is de leukste en snelste manier om stress, burnout, neerslachtigheid en angsten te verhelpen.
 • Door te spelen leer je nieuwe kanten van jezelf kennen, verbind je je met een ander en ontwikkel je nieuwe interesses en hobby’s.
 • Spelen geeft je energie, je krijgt er vaak meer energie van dan van een nacht slapen.
 • Bewegen en spelen hebben positieve neurobiologische en psychologische effecten; je maakt feelgoodstofjes aan.
 • Met spelen werk je aan je zelfvertrouwen, je leert jezelf niet zoveel aan te trekken van wat andere mensen van je vinden.
 • Spelen bevordert de flexibiliteit en het innovatief denken.

Door te spelen ben je ‘in het nu’ maar zorg je er ook voor dat je toekomsproof blijft!

BooSSST#2 Breng(t) je leven in beweging

“Het leven is als fietsen: om je evenwicht te bewaren moet je in beweging blijven”

Albert Einstein

Regen, je sportclub die dicht is, te moe zijn, geen zin hebben, een goede film op Netflix, geen energie…Zo maar eens wat redenen om niet in beweging te komen.

Toch loont het enorm om geen gehoor te geven aan deze belemmeringen. Jouw lichaam is namelijk gemaakt om te bewegen.
Bewegen verhoogt de stofwisseling, je slaapt beter als je fysiek bezig bent geweest én als je lichaam in beweging is, ben je bezig met ontstressen. En als je meer gaat bewegen, wil je vaak ook gezonder eten en drinken.

Ben jij ook één van die Nederlanders die meer dan 7 uur per dag zit achter je bureau (weet je dat 85% van onze privé activiteiten ook uit zitten bestaat) kom dan weer lekker in beweging, elke vorm is goed.

BooSSST #3 Adem bewust wat minder

Ademen associëren we vaak met leven, dus het klinkt niet direct gezondheidsbevorderend om te minderen met ademen.
Toch is niets minder waar, de meeste mensen ademen gemiddeld veel vaker dan nodig is.

Rustig zittend op een stoel ademen miljoenen Nederlanders alsof ze echt in gevaar zijn.
Bij gevaar verkeert het lichaam in opperste staat van paraatheid, met een hoge hartslag, veel adrenaline en een hoge ademfrequentie. Alles wordt gereed gemaakt om snel te kunnen vechten of vluchten. Zittend op die stoel loop je echter geen direct gevaar om aangevallen te worden…
Toch ervaren veel mensen dat ze ´in gevaar´ zijn, door verwachtingspatronen, een baan die niet bij ze past of de balans tussen privé en werk etc.

Ontspannen is makkelijker gezegd dan gedaan.
We kunnen hiervoor beroep doen op verschillende ademhalingsoefeningen om minder adem te halen én langer uit te ademen.
En lach zo vaak je kunt. Lachen is niet alleen een oefening voor je buikspieren maar het vergroot bovendien je longcapaciteit.

Minder ademhalen, langer uitademen en veel lachen:
zo wordt het leven weer een verademing!

BooSSST#4 Kou is HOT

Een warme trui, een beker warme chocolademelk en de verwarming lekker hoog… Heerlijk toch?
Warmte associëren we met goed voor onszelf zorgen.

Het menselijk lichaam is echter prima uitgerust om met kou om te gaan. Sterker nog; blootstelling aan kou is gezond.
De Mount Everest beklimmen in je korte broek zoals The Iceman – Wim Hof – is wellicht wat extreem maar we kunnen het wel minder groots aanpakken en genieten van de positieve effecten van kou.

Het enige dat je hoeft te doen om van de positieve effecten van kou te genieten, is na een warme douche het koude water opendraaien, blijf eronder staan tot je je ademhaling onder controle hebt en deze tot rust komt.

Zo kickstart je je dag met minimaal 5 mentale en fysieke gezondheidsvoordelen;

 • Koud afdouchen geeft energie
 • Goede doorbloeding
 • Je wordt koudebestendig
 • Het is goed voor je huid en activeert vetverbranding
 • Het versterkt je immuunsysteem

Als je jezelf meer durft bloot te stellen aan frisse temperaturen,
zul je je energieker gaan voelen en ervaren dat kou HOT is!

BooSSST #5 Geef jezelf de ruimte

“Iedereen neemt me zoals ik ben. Nou ik nog”

Loesje

Een treffende tekst, je bent voor jezelf vaak strenger dan voor een ander.
Als je met dezelfde compassie naar jezelf durft te kijken als naar anderen, wordt het leven een stuk plezieriger.
Want je bent echt niet de enige die af en toe zijn afspraken net te laat nakomt, te veel geld uitgeeft of iets te kort door de bocht reageert. Niemand is perfect.
Sluit vrede met je innerlijke criticus.

Iets dat ook bij de tip ‘Geef jezelf de ruimte’ hoort, is het toepassen van mindfulness. Als je mindfulness in de praktijk brengt, sta je met je gehele aandacht stil bij wat je op dat moment aan het doen bent.
Het maakt je bewust van je gedachten.
Mindful zijn betekent niet dat je nooit meer iets aan de omstandigheden zult veranderen, maar wel dat je je niet meer verzet tegen dat wat er is.

Kun je je voorstellen hoeveel energie er vrijkomt als je je niet meer verzet tegen de komst van die nieuwe leidinggevende, je ontslag of de luidruchtige buren?

BooSSST#6 Durf offline te zijn en plant een bos

Eigenlijk is het gek dat we er geen werkwoord voor hebben.
Of het moet ‘smartphonen’ zijn, maar dat vind je in de Dikke van Dale nog niet terug. Maar werkwoord of niet, we doen het massaal, en meer dan ooit. Sterker nog: we lijken niet meer zonder onze mobiele telefoon te kunnen. Natuurlijk is het prettig om laagdrempelig met elkaar te kunnen communiceren maar het zorgt er ook voor dat je minder vaak echte rustmomenten neemt en in het heden aanwezig bent.

Mijn zoon van 14 heeft inmiddels een schermtijd van

 • 5 uur online les (gemiddeld dan want inmiddels gaat hij deels weer naar school)
 • 4 uur mobiele telefoon (dit vertelde hij ons trots deze week)
 • 4 uur Playstation in de avonduren (en in de weekenden slaat de teller nog meer door naar de Playstation)

Maar liefst meer dan de helft van zijn dag dus…
Het brein is helemaal niet ingesteld om zo veel geprikkeld te worden.
Dit gaan we anders doen, naast de ommetje-app gaan we nu ook een bos planten met de Forest App ‘onderdruk je telefoonverslaving en plant een bos’

BooSSST #7 Volg het ritme van de natuur

Zon, frisse lucht, de volle maan, storm, regen en kou: de natuur!

Ondanks dat we tegenwoordig verder van de natuur af staan dan ooit tevoren, kunnen we nog steeds veel van haar leren en er ons vitale voordeel mee doen.

Bijvoorbeeld door te leven naar het ritme van de natuur en door meer buiten te zijn. In de natuur voel je dat je onderdeel bent van een groter geheel en kun je de dagelijkse beslommeringen in het juiste perspectief plaatsen.

Veel oude volkeren erkenden de kracht van de natuur iedere dag, dit noemen we nu natuurretraite of vision quest. Mooie voorbeelden van vision quests zijn studenten die na hun studie gaan reizen om te ontdekken wie ze zijn en waar en hoe zij willen werken. Of de carrière tijger die een sabbatical neemt omdat hij zich afvraagt wat de volgende stap is. Ook mensen die niet lekker in hun vel zitten, kunnen veel voordeel hebben van een vison quest.

BooSSST #8 Nationale Lummeldag

Jaja, tegenwoordig zijn overal speciale dagen voor gepland, maar deze is wel precies BooSSST #8; de kunst van het niets doen

Leonardo da Vinci beweerde: “De grootste geniën presteren meer als ze minder werken”. Hij was in zijn tijd al goed doordrongen van het feit dat lummelen je brein letterlijk in een andere stand zet.

Lummelen, flierefluiten, luieren of gewoon wat rondhangen is goed voor je. Je brein komt dan in een andere staat te staan waardoor problemen en vraagstukken onbewust worden opgelost. Ook ontstaan tijdens het lummelen vaak de meest creatieve en originele ideeën.

Je brein als grootste energieslurper van je lijf kan gewoon uitgeput raken. Als je hersenen de hele dag AAN hebben gestaan, dan zijn ze aan het einde van de dag gewoon opgebrand en heeft het zuurstof en glucose nodig om weer actief aan de gang te kunnen gaan.
En lummelen is daar een antwoord op, simple as that!

Dus…’plan’ zeker vandaag nog even wat lummeltijd in en geniet van je lummelmomentje!

BooSSST #9 Leef vanuit jouw passies

“Wat wil ik met mijn leven?” Stel je jezelf deze vraag wel eens?
Waar je dan eigenlijk naar op zoek bent, is: wat past er nu écht bij mij? Waarin kom ik tot leven en kan ik helemaal mijn ‘ei’ kwijt? Waar geniet ik het meest van? Ook een goeie is: waar gaat mijn hart sneller van kloppen? Met andere woorden: wat is mijn pássie?
Leven op een manier die past bij jou. Zo leven, dat je plezier en geluk ervaart; leven vanuit jouw passie(s)! Daar wil BooSSST jou bij ondersteunen! Want….

Als je leeft vanuit passie ga je meer dingen doen omdat ze bij je passen en je ze leuk vindt. Het is minder moeten en meer willen. Je wordt intrinsiek gemotiveerd, je gaat aan de slag met zaken die jou interesseren en/of boeien;

Als je leeft vanuit passie word je gelukkiger omdat je meer leeft vanuit de zaken die jij leuk vindt. Je komt in persoonlijke flow. Je gaat leven vanuit jouw intentie, datgene dat je echt wilt doen. Het brengt je balans, rust, energie en gezondheid;

Als je leeft vanuit passie maak je de wereld een stukje mooier. Want als meer mensen leven vanuit hun passie wordt de wereld vanzelf mooier!Maak ook van jouw leven een meesterwerk, zoek naar een rol waar je passie en talent elkaar raken, daar ontstaat de MAGIE.

BooSSST #10 Vergeet nooit te lachen

Lachen is gezond! Niet alleen omdat het vaak gebeurt in een sociale omgeving maar het heeft ook een fysiologische reden.

Tijdens het lachen zorgt de ademhaling voor meer zuurstof in het brein, dit maakt allerlei hormonen vrij die een positieve weerslag hebben op ons immuunsysteem.

Daarnaast vindt er tijdens het lachen een ontspanning van de spieren plaats.

Lachen zorgt er bovendien voor dat je in een stroom van positieve gedachten en gevoelens terecht komt en dat je je verbonden voelt met anderen.

Door te lachen versterk je je vitaliteit dus op vele vlakken: fysiek, emotioneel, mentaal en spiritueel.

Lachen mag! Wanneer heb jij voor het laatst echt goed gelachen?

Deel:

Meer interessante blogs

BooSSST_Over_Jolanda_5
Vitaliteit

20 super vitale secundaire arbeidsvoorwaarden

Ontdek de 20 belangrijkste secundaire arbeidsvoorwaarden die jouw bedrijf aantrekkelijker maken voor potentiële werknemers. Van flexibele werktijden tot professionele ontwikkeling en gezondheidsvoordelen, deze voordelen kunnen het verschil maken in het aantrekken en behouden van top talent. Bekijk de lijst en zorg dat jouw bedrijf opvalt in de competitieve arbeidsmarkt.

Verder lezen